Hírlevél

Hírek

Naptár

2021. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

0
0
4
0
6
3
1

QR kód

hu.qr-code-generator.com

Méz rádió

 

 

Készítette:

A honlaapot készítette:

  Kékgép Kft Zirc

  06/30 99 30 105

Bakony történelme

A legendás Bakony 1. rész

A híres "bakonyi betyárok".

Ugye a legismertebb legenda, melyere még a mai fiatalok is felkapják a fejüket az a "bakonyi betyárok"  illetve Sobri Jóska története. 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár. Története annyira érdekes és fordulatos, hogy 2002-ben még vászonra is vitték. A valóságban Sobri József születési neve Pap József körülbelül 1810 táján születet Endrődön Vas megyében. Apja kondás volt és a Sopron megyei Soborról származott. Inenn a név Sobri Jóska. Sobri még fiatalon rossz társaságba keveredett és egy disznólopás miatt börtönbüntetésre itélték.A fogság alatt szerelem alakult ki közte és a foglárné között. Börtönévei alatt művelődött, írni olvasni is megtanult. A szerelmi románc eredménye az lett, hogy a foglárné megszöktette. Persze ezzel kapcsolatban ellentmondó történetek keringenek. Másik történet szerint leülte a büntetését. Nekem az  első változat jobban tetszik mert romantikusabb. :)  

 

Sobri a szabadulása után szintén lopásba keveredett, mely után a hatalom elől bújdosásra adta a fejét. A dunántúl erdős, dombos részein bújkált. Rejtőzködése során sok csavargó és bűnöző szegődött mellé, kiknek ő lett a vezérfigurája. A hatalom vérdíjat tűzött ki a fejére 100 arany formájában. A betyársereg legtöbbet a Bakonyban tevékenykedett. Papokat, juhászokat, kereskedőket raboltak ki. 

Sobrit és öt társát 1837. február 17-én kerítették be Lápafőnél. Itt komoly ütközet alakult ki, a betyárok bátran védekeztek, még sérülten sem adták meg magukat.  Egy ideig még tartani tudták magukat a túlerővel szemben de mikor Sobri ráeszmélt, hogy körül van véve, nincs kiút, a fegyvert maga ellen fordította és szíven lőtte magát. A támadt zűrzavarban sok társa el tudott menekülni a helyszínről.

 

Forrás: 

 

A legendás Bakony 2. rész

A Bakony  és  bacon(szalonna) szó kapcsolata!?!?

A mai napig is a nyelvészek vitatkoznak azon, hogy az angol bacon szó mit is jelent, honnan ered. Ugye az angol bacon szó magyar fordítással azt jelenti, hogy szalonna. Viszont ha a másik irányból vizsgáljuk, a magyar szót fordítjuk angolra, tehát bacon szalonna akkor elég értelmetlen kifejezést mondunk egy angolnak a bacon bacon-t azaz szalonna szalonnát. Történelmi tény, hogy a magyar mangalicát régebben a "bakonyi sertés" néven árulták germán kereskedők a szigetországban, de az angolok nehezen tudták kimondani a Bakonyi szót és így lett a szalonnájából a "bacon" .

Ez a kis tréfás szójáték az alapja annak, hogy felvetődött, hogy a bacon szó nem más mint a mi Bakonyunk. 

A Bakonyon belüli településekhez kötődő legendák:

Bakonybél - Szent Gellért kisebb legendája

Bakonybél neve körül is legenda kering:

"Történt pedig, hogy amikor Gellért látta: Szent Imre gyarapszik erényben, és Krisztus segítségével az emberi nem ellenségét férfi módra legyűri, a nép zaja elől menekülve egy magányos helyre vonult vissza, melyet a nép nyelvén Bélnek hívtak. Itt hét álló esztendeig böjtnek, imádságnak, virrasztásnak szentelte magát, ki nem mozdult innen; kunyhót épített magának, ebben fogalmazta műveit, amelyeket saját kezűleg le is írt."

Tehát már sejthetjük honnan is a név.

Szarvaskút - A sebzett szarvas története

 

Réges régen a bakonyi hegyek, erdők a vadászok közkedvelt helye volt. Az erdőkben csordogáló hűs vízű patakok mentén a vadak nagy számban hűsöltek és csillapították szomjukat.  

A vadászoknak nem volt könnyű dolguk, mert a vadak minden kis zajra, neszre felkapták a fejüket és már el is iszkoltak a puskacsövek elől. Egyszer aztán egy vadásznak sikerült valamilyen csodálatos módon megsebezni egy gyönyörű szarvasbikát egy forrás mellett. A szarvas a vérző sebbel ekkor a forráshoz támolygott és ivott a vízből. A varázslatos víztől az állat visszanyerte erejét és eliszkolt a vadász elől.

Ez Szarvaskút legendája.

 Forrás:bakonycenter, 2011, május 4 - 15:36

Honlap készítés